Wednesday, 24 January 2018

MEMARUT KELAPA GUNA PEMARUT TRADISIONAL

Pemarut adalah sejenis alat yang digunakan untuk memarut kelapa, ubi, buah dan sebagainya agar menjadi halus.

Pemarut biasanya terdiri diperbuat daripada besi. Bahagian depan ada 'mata' yang halus. Mata tajam timbul pada bahagian papan.

Bahan yang ingin diparut akan digerakkan turun naik atau melalui papan mata itu berulang kali untuk menghasilkan potongan halus. Kehalusan mata menghasilkan parutan yang halus.

Ada juga mata pemarut yang lebih timbul untuk hasil yang lebih kasar.

Semasa memarut perlu dilakukan berhati-hati. Pegang bahan yang ingin diparut kejap-kejap untuk mengelak terlepas dan melukakan tangan.

Kerja memarut tidak dapat diteruskan setelah bahan diparut mengecil. Jika bahagian itu ingin diparut juga untuk mengelak pembaziran, maka ia perlu digabungkan atau dikepit dengan keratan atau tongkol seterusnya.

Pemarut biasanya digunakan untuk memarut dalam kuantiti yang sedikit. Pemarut yang kecil mudah untuk diletak di dalam pingan atau besin kecil yang digunakan menadah hasil parutan itu.

Pemarut kecil juga mudah dibasuh dan disimpan. Biasanya di 'kepala' pemarut ada lubang khas untuk memudahkan disangkut pada paku untuk disimpan.  

No comments:

Post a Comment