Parut
dianggap peralatan penting di dapur, terutama mereka yang suka memasak. Kalau
yang suka makan di kedai atau beli yang bungkus, memang tidak kenal parut
agaknya.
Dahulu
memang alat pemarut boleh dikatakan ada di setiap rumah. Ketika itu ia biasanya
digunakan untuk memarut kelapa untuk mendapatkan santan. Selain menggunakan
parut, kelapa juga diparut menggunakan kukuran.
Dalam
kebanyakan keadaan, fungsi parut digantikan oleh mesin pengisar, pencincang dan
sebagainya yang mudah digunakan. Sebab itu semakin banyak orang tidak kenal
alat parut.
Parut
dibuat daripada besi tahan karat dan kuat. Ia boleh digunakan dalam tempoh masa
lama selagi mata tajam atau dapat digunakan.
Penggunaan
parut amat mudah. Pegang bahan yang ingin diparut dan kemudian ditekan di atas
mata parut dengan gerakan ke atas dan ke bawah. Gerakan ke atas dan ke bawah,
ada juga hanya dari atas ke bawah, maka terhasillah parutan atau sesuatu yang
sudah diparut.
Masalah
timbul ketika memarut ialah apabila bahan yang diparut itu semakin kecil.
Kenalah pegang betul-betul agar tidak terlepas dan tangan tidak terkena mata
parut.
Ada
dua jenis parut iaitu bentuk iaitu mata timbul berlubang dan mata timbul tanpa
lubang.
Pemarut
mata timbul berlubang biasanya untuk mendapat hasil parutan besar. Manakala
parutan mata timbul tanpa lubang pula untuk hasil parutan halus.
No comments:
Post a Comment