Buah pauh ringan atau
buah mangga rasa masam ketika masih muda. Cara terbaik untuk makan buah puah muda
ialah dengan membuat jeruk.
Untuk membuat jeruk pauh
sama juga dengan cara membuat jeruk buahan lain seperti jeruk celagi, jeruk
kelubi dan sebagainya.
Buah pauh yang hendak
dijeruk hendak masih muda atau bijinya belum keras. Ini kerana untuk memudahkan
proses membelah buah itu menjadi bahagian kecil bersama-sama dengan bijinya. Bijinya
dibuang.
Buah pauh dibelah memanjang
dengan ukuran lebih kurang sama seperti kentang goreng. Ukuran lebih besar pun boleh.
Kalau buah telah tua
atau bijinya telah keras, ia masih boleh dibuat jeruk dengan cara mengambil bahagian
isinya sahaja.
Kulit pauh sama ada dibuang
atau dibiarkan. Kalau hendak dibuang kulitnya, ia perlu dilakukan sebelum buah itu
dibelah kecil.
Buah yang telah dibelah kecil
itu direndam di dalam air garam untuk semalaman atau beberapa jam. Buang air garam
itu.
Kemudian masukkan buah ke
dalam bekas bertutup. Bubuh air gula. Guna gula kasar pun boleh. Gula itu akan
cair dengan sendiri dan menjadi air jeruk atau kuah. Boleh juga masukkan gula
melaka dan cili untuk menambah rasa.
Tutup bekas dan simpan
untuk beberapa hari. Boleh disimpan pada suhu bilik atau di dalam peti sejuk.
Berapa hari perlu
dijeruk? Terpulang kepada anda. Biasanya dua atau tiga hari agar air gula
meresap masuk di dalam buah pauh. Buah pauh jeruk akan sedikit nampak kecut
apabila air pauh keluar hasil proses osmosis.
No comments:
Post a Comment