Buah kelubi atau asam
kelubi, juga dikenali asam paya sejenis tumbuhan dalam keluarga pokok palma.
Pokok kelubi hampir sama dengan pokok nipah tetapi lebih kecil. Buah kelubi boleh dijadikan jeruk kelubi.
Pokok kelubi tubuh di
kawasan paya hampir sama dengan pokok nipah, tetapi lebih ke darat. Mempunyai
buah yang rasanya sangat masam.
Kalau hendak dimakan
dicicah gula atau garam, ramai yang tidak sanggup merasai masamnya. Jadi cara
untuk menjadikan buah kelubi boleh dimakan dengan sedap ialah dengan membuatnya
jeruk.
Buah kelubi terlebih dahulu
dikupas kulit. Kulit kelubi lebih tebal berbanding salak. Jadi, elok diguna pisau
untuk mengupasnya.
Proses menjeruk kelubi dimulai
dengan merendam dalam garam untuk semalaman. Kemudian air garam itu dibuang. Masukkan
pula air gula atau gula kasar. Gula kasar itu akan mencari sendiri dan membentuk
kuah bersama air yang keluar dari buah kelubi.
Kalau tidak mahu direndam
terlebih dahulu dalam air garam, boleh terus dimasukkan gula.
Boleh juga masukkan gula
melaka dan cili untuk menambah rasa. Tutup bekas dan simpan untuk beberapa
hari. Boleh disimpan pada suhu bilik atau di dalam peti sejuk.
Ilmu yang bermanfaat..tq
ReplyDelete