Pokok
sacha inchi kaya khasiat. Ia telah lama digunakan oleh orang
Inca di Peru dan juga penduduk kawasan Amazon sebagai sumber
protin tumbuhan yang didakwa terbaik di dunia.
Kini
produk daripada sancha inci ini telah dikomersilkan sebagai pemakanan tambahan
yang amat memberi kebaikan kepada kesihatan.
Bahan
yang dihasilkan daripada tumbuhan ini adalah selamat dimakan dalam kategori
herba atau makanan kesihatan.
Sacha
Inchi mempunyai banyak khasiat penting yang diperlukan oleh tubuh badan yang
dapat membantu mencegah pelbagai jenis penyakit berbahaya.
Antara
kandungan yang terdapat dalam scha inchi adalah omega-3 (48%), omega-6 (35%)
dan omega-9 (9%) serta vitamin A dan vitamin E.
Gabungan
ketiga-tiga lemak asid itu dapat mengurangkan paras kolestrol jahad dan juga
meningkatkan kolestrol baik. Sacha inchi dikenali sebagai makanan terbaik omega.
Secara
amnya, omega banyak memberi kebaikan kepada kesihatan kita seperti mengurangkan
risiko penyakit jantung, meningkatkan kecerdasan otak, mencegah kemurungan dan
mampu mencegah beberapa jenis kanser.
Omega-3
dalam sacha inchi lebih tinggi berbanding dengan kandungan omega dalam ikan dan
juga jenis sayuran lain.
Omega-3
merupakan sejenis kumpulan asid lemak poli tak tepu yang diperlukan oleh tubuh.
Ia tidak dapat dihasilkan oleh tubuh kita dan mesti diambil dalam diet harian.
Kencing
manis, darah tinggi, masalah jantung dan sakit-sakit sendi adalah masalah yang lazim
dihadapi kebanyakan warga Malaysia yang berumur lebih 35 tahun.
Begitu
juga dengan masalah daya ingatan yang lemah, mudah lupa, penglihatan yang
kabur, masalah berat badan berlebihan dan hilang keremajaan dari segi
kecantikan kulit, rambut dan kuku kerap berlaku.
Keadaan
ini berlaku disebabkan pengurangan peratusan jumlah omega lengkap dalam tubuh.
Justeru, pengambilan omega perlu ditingkatkan untuk mengatasi masalah berkaitan
dan menjadikan badan lebih sihat serta minda lebih cerdas.
Sebab
itu, amat penting kita mengamalkan pengambilan sumber makanan yang kaya dengan
sumber omega.
No comments:
Post a Comment