Keladi cina salah satu varieti keladi yang terkenal. Nama
lain keladi cina ialah keladi sepit. Keladi sejenis tanaman umbisi yang mudah
tumbuh di kawasan tropika dan separa lembap. Ia popular dalam kalangan
masyarakat Asia sebagai makanan dan juga herba tradisional.
Umbisi ubi keladi boleh dimakan selepas dimasak, dibuat
pengat atau dibakar. Keladi kaya karbonidrat, serat dan mineral serta vitamin. Pucuk
muda boleh dijadikan sayur.
Ia juga boleh diproses untuk pelbagai jenis kuih dan
dijadikan perisa kek dan juga aiskrim. kayat karbohidrat dan serat. Boleh juga
dijadikan kerepek.
Tanaman keladi cina mudah dan cepat tumbuh. Ia tidak
memerlukan penjagaan rapi dan kurang penyakit. Tahan cuaca lembap dan kawasan
berpaya.
Sesuai untuk pertanian bandar, kawasan rendah, dan tanah
terbiar.
Keladi cina matang dalam tempoh singkat iaitu kira-kira lima
hingga tujuh bulan sahaja. matang.
No comments:
Post a Comment