Maggi ialah jenama antarabangsa bagi
perasa, sup segera dan mi berasal dari Switerzland yang memulakan operasi pada
1884. Ketika itu Julius Maggi mengambil alih kilang bapanya. Beliau dilahirkan
pada 9 Oktober 1846 dan merupakan anak bongsu kepada Michael Maggi, imigran
daripada Itali dan ibunya Sophie anak jati Switzerland.
Maggi menjadi pelopor pengeluaran industri
makanan, bertujuan untuk meningkatkan pengambilan pemakanan pekerja keluarga.
Maggi ialah orang pertama yang membawa makanan kacang legum yang kaya dengan
protein ke pasaran, dan diikuti dengan sup siap berasaskan makanan legum pada
tahun 1886.
Selepas itu Maggi memperkenalkan perasa
bouillon, yang pertama dalam kapsul, kemudian dalam kiub. Pada tahun 1897, Maggi
mengasaskan syarikat Maggi GmbH di Singen, Jerman.
Pada mulanya perniagaan Maggi hanyalah
syarikat yang menjalankan perniagaan berasaskan tepung gandum. Beliau bukan
sekadar seorang usahawan, namun mempunyai visi dan berpandangan jauh. Beliau
telah melihat keadaan semasa terutamanya melihat kaum wanita menyediakan
makanan untuk keluarga.
Situasi ini telah memberi idea bagaimana
nutrisi makanan mampu disediakan pada kadar yang cepat dan memberi manfaat
kepada setiap keluarga.
Atas usaha keras, beliau telah bekerjasama
dengan seorang pakar nutrisi makanan bernama Fridolin Schuler yang mengamalkan
konsep untuk meningkatkan mutu makanan dalam kalangan pekerja.
Pada tahun 1884 kerjasama mereka telah
berjaya menghasilkan produk kekacang, namun produk tersebut gagal mendapat
sambutan. Pada tahun 1886, berkat usaha dan tidak berputus-asa satu produk
berasaskan sup segera telah berjaya dihasilkan.
Penghasilan ini telah mendapat bantuan
kewangan dan perhatian daripada kerajaan Switzerland. Selang beberapa tahun
Maggi telah menghasilkan beberapa sup pelbagai perisa serta sos sebagai
penambah perasa dalam masakan. Syarikat Maggi telah berkembang maju dan membuka
beberapa cawangan seperti Amerika, Perancis dan lain-lain.
Maggi telah meninggal dunia pada tahun 1912
disebabkan penyakit strok. Jasa Maggi sangatlah bernilai terutama memudahkan
golongan pekerja dan wanita dari segi kecepatan penghasilan masakan yang
bernutrisi.
Pada tahun 1947, berikutan beberapa perubahan struktur pemilikan dan korporat, syarikat induk Maggi telah dibeli oleh Nestle. Akibat itu, nama Maggi hanya kekal sebagal jenama sedangkan operasinya diuruskan oleh Nestle.
Mi segera Maggi menjadi jenama terkenal di
Malaysia sehingga semua jenama mi segera akan dipanggil sebagai “maggi”. Bagi
rakyat Malaysia, mi segera adalah maggi.
Rakyat Malaysia dan Maggi adalah makanan
yang tidak dapat dipisahkan yang mempunyai pelbagai perisa seperti perisa sup
ayam, kari, asam laksa, tomyam dan sebagainya.
Sebut sahaja mengenai mi Maggi pasti ada
yang akan mengimbau kenangan ketika zaman persekolahan dan universiti.
Bayangkan mi Maggi mampu menjadi penyelamat bagi pelajar menghadapi liku-liku
kehidupan semasa di universiti.
Bukan sahaja dijual pada harga yang
berpatutan malah “Mi Maggi cepat dimasak, lazat dimakan”.
Bagi pasaran Malaysia, Maggi memulakan
operasi sekitar tahun 1969 dengan memperkenalkan produk berasaskan sos seperti
sos tomato dan cili. Selepas mendapat sambutan, Maggi telah memperkenalkan mi
segera berperisa kari kepada rakyat Malaysia pada awal 70-an.
Pada tahun 1947, berikutan beberapa perubahan struktur pemilikan dan korporat, syarikat induk Maggi telah dibeli oleh Nestle. Akibat itu, nama Maggi hanya kekal sebagal jenama sedangkan operasinya diuruskan oleh Nestle.
No comments:
Post a Comment