Belacan
merupakan sejenis bahan perisa masakan yang diperbuat daripada udang kecil atau
dipanggil geragau digaul bersama garam. Ia mempunyai bau agak kuat tetapi
sedap dan digemari ramai.
Terdapat
sesetengah orang yang gemar membakarnya sedikit sebelum digunakan kerana ini
membangkitkan baunya. Orang Melayu jika tak tahu makan belacan sering kali ditertawakan atau
diejek. Begitulah sinonimnya belacan dalam kehidupan orang Melayu.
Tetapi belacan kini telah diterima oleh semua peringkat usia dan bangsa di Malaysia. Bahkan ada pengeluar belacan terdiri bukan Melayu.
Tetapi belacan kini telah diterima oleh semua peringkat usia dan bangsa di Malaysia. Bahkan ada pengeluar belacan terdiri bukan Melayu.
Proses
pembuatannya agak mudah tapi memerlukan kemahiran untuk menghasilkan mutu dan
kualiti belacan agar tahan lama.
Bahan
asas belacan ialah udang geragau atau udang kecil dan garam. Ada juga
mencampurkan dengan gula dan sagu.
Udang
yang digunakan untuk diproses membuat belacan hendaklah terlebih dahulu
dibersihkan daripada sebarang kotoran seperti tanah, pasir, habuk, kulat dan
sebagainya.
Garam
yang digunakan pula ialah jenis garam halus. Jumlah garam yang digunakan
biasanya ialah 10% daripada jumlah berat udang yang digunakan.
Udang yang telah dibersihkan dicampur dengan garam halus dan digaul rata. Bahan yang telah dicampurkan itu diletakkan di atas nyiru atau tikar untuk dikeringkan separuh kering.
Udang yang telah dibersihkan dicampur dengan garam halus dan digaul rata. Bahan yang telah dicampurkan itu diletakkan di atas nyiru atau tikar untuk dikeringkan separuh kering.
Udang
yang bergaram yang telah dijemur separuh kering tadi dikisar atau kaedah
lamanya dengan cara menumbuk di dalam lesung supaya separuh hancur.
Bahan
yang telah ditumbuk itu dibungkus dengan kain dan dimasukkan ke dalam tong dan
ditekan supaya menjadi padat. Ia perlu diperam selama seminggu.
Setelah
diperam selama seminggu, bahan itu dikisar sekali lagi supaya adunan hancur
menjadi lebih halus. Selepas itu dibungkus semula dengan kain dan
dimasukkan ke dalam tong dan ditekan supaya menjadi padat. Kemudian diperam
selama seminggu lagi.
Langkah tersebut diulang beberapa kali bagi menghasilkan belacan bermutu tinggi.
Langkah tersebut diulang beberapa kali bagi menghasilkan belacan bermutu tinggi.
Setelah itu ulang cara tersebut beberapa kali dan proses pembentukkan belacan dibuat sama ada bentuk bulat leper atau bentuk bongkah.
Jemur
belacan ini sehingga agak kering dan sesuai untuk dibungkus, dilabel dan boleh
dipasarkan.
Keseluruhan
proses membuat belacan adalah antara 3 minggu (proses mudah) sehingga 8 minggu
(menggunakan bahan udang besar) dan bergantung kepada jenis peralatan untuk
memproses yang digunakan.
Belacan
asli diproses mengambil masa lama kerana menjamin mutu dan kualitinya.
Belacan
asli tidak menggunakan bahan kimia Rhodamine B yang digunakan sebagai
pewarna mencantikkan belacan. Bahan kimia Rhodamine B berbahaya untuk
kesihatan.
Petua
untuk mendapatkan bekalan belacan yang asli adalah dengan membeli belacan
buatan kampung dan bukannya belacan kilang. Belacan buatan kampung adalah
diusahakan sendiri oleh orang kampung.
Belacan
asli berwarna kelabu atau pudar. Kalau yang berwarna merah atau jingga, itu
dicampur dengan pewarna. Pewarna boleh mengakibatkan barah
No comments:
Post a Comment