Terdapat
tiga jenis keropok yang biasa terdapat di pasaran. Pertamanya keropok keping iaitu
jenis keropok kering yang perlu digoreng sebelum dimakan. Keropok keping yang
belum digoreng boleh disimpan lama.
Keduanya,
dinamakan keropok lekor atau keropok batang. Jenis keropok ini masih ‘segar’
yang boleh dimakan terus atau digoreng mengikut cita rasa masing-masing. Keropok
ini tidak boleh disimpan lama, melainkan diletakkan di dalam peti sejuk di bahagian
sejuk beku.
Jenis
ketiga ialah keropok segera. Keropok berbentuk keping ini dipasarkan dalam
keadaan ia telah digoreng dan siap untuk terus dimakan.
Keropok
segera agak ‘padat’ dan tidak sama dengan keropok keping yang digoreng. Jadi,
ia agak ‘keras’ berbanding keropok keping goreng yang lebih ‘gebu’ dan rangup.
Pun
begitu, keras itu tidaklah sehingga sukar dimakan. Ia masih ranggup dan mudah
dikunyah. Kanak-kanak pun boleh makan.
Bahkan,
ada pengusaha keropok segera yang menghasilkan jenis nipis dan rangup. Antara
pengusaha keropok segera terkenal ialah Cap Kuda Laut.
Kualiti
dan rasa keropok segera Cap Kuda Laut amat digemari ramai.
Keropok
segera Cap Kuda Laut dihasilkan oleh pengusaha Hasliza Mohd Husin, beralamat di
729, Kampung Tanjung Che Mas, Tumpat, Kelantan.
Pembelian
secara dalam talian boleh dibuat melalui carian di laman web.
Hi saya merupakan penjual dan pemborong keropok lekor kelantan,lokcing atau satay ikan, keropok segera cap kuda laut,cap juara,keropok seameq
ReplyDeleteWhatsApp : 011-11712536