Bahan
utama membuat keropok keping ialah ikan. Biasanya ikan tamban beluru dan ikan
selayang digunakan untuk membuat keropok keping.
Memandangkan
ikan menjadi bahan utama membuat keropok, maka perusahan tersebut bertapak di
kawasan tepi pantai atau tempat pendaratan ikan.
Salah
satu lokasi membuat keropok terkenal di Kelantan ialah di Kampung Pantai Sabak,
Pengkalan Chepa. Tempat lain ialah di Kampung Pantai Genting dan Kampung Besut
di Tumpat. Di Kampung Buloh juga terdapat pengusaha keropok keping yang terkenal.
Selain
itu, terdapat juga pengusaha keropok di Kampung Pacakan dan Semerak di Pasir
Putih. Peduduk di sekitar persisir pantai di Bachok juga ada membuat keropok.
Keropok
dihasilkan di Kelantan bukan sahaja dipasarkan untuk penduduk tempatan, tetapi
juga dijual seluruh negara dan ada juga diekspor ke luar negara.
No comments:
Post a Comment