Thursday, 30 September 2021

PENGUSAHA KEROPOK KEPING DI KELANTAN

Bahan utama membuat keropok keping ialah ikan. Biasanya ikan tamban beluru dan ikan selayang digunakan untuk membuat keropok keping.

Memandangkan ikan menjadi bahan utama membuat keropok, maka perusahan tersebut bertapak di kawasan tepi pantai atau tempat pendaratan ikan.

Salah satu lokasi membuat keropok terkenal di Kelantan ialah di Kampung Pantai Sabak, Pengkalan Chepa. Tempat lain ialah di Kampung Pantai Genting dan Kampung Besut di Tumpat. Di Kampung Buloh juga terdapat pengusaha keropok keping yang terkenal.

Selain itu, terdapat juga pengusaha keropok di Kampung Pacakan dan Semerak di Pasir Putih. Peduduk di sekitar persisir pantai di Bachok juga ada membuat keropok.

Keropok dihasilkan di Kelantan bukan sahaja dipasarkan untuk penduduk tempatan, tetapi juga dijual seluruh negara dan ada juga diekspor ke luar negara.

No comments:

Post a Comment