Penggemar telur masin atau telur jeruk boleh buat telur masin sendiri di rumah. Caranya tidak sukar. Hanya perlu sediakan telur itik segar, air garam dan bekas untuk menjeruk. Selain telur itik, boleh juga menggunakan telur ayam.
Telur itik masin memang popular. Banyak
orang menggemarinya untuk dimakan bersama nasi kerabu, bubur lambuk atau dengan
menu lain. Permintaan yang tinggi menyebabkan bekalan tidak mencukupi. Sebab itu elok cuba buat sendiri.
Telur masin merupakan antara makanan diproses yang kaya dengan nutrisi. Telur yang diawet menggunakan garam boleh menjadi makanan yang sihat asalkan ia diambil secara sederhana.
Bahan-bahan yang anda perlukan untuk membuat telur masin:
- 5 biji telur itik
- 5 sudu besar garam kasar atau 1 sudu untuk setiap biji telur
- Air secukupnya
- Balang kuih untuk merendam telur
Cara buat telur masin:
- Basuh telur bersih-bersih.
- Kemudian, tuskan sehingga kering.
- Masak garam dalam air sehingga hancur.
- Biarkan larutan sejuk.
- Masukkan telur dalam balang.
- Kemudian, masukkan air dalam balang sehingga tenggelam.
- Simpan balang di tempat gelap.
- Biarkan selama 10 hari atau 2 minggu.
- Selepas siap, anda boleh uji telur masin.
- Cuba rebus sebiji dan lihat sama ada ia cukup masin.
- Jika tidak, teruskan rendaman.
No comments:
Post a Comment