Pisang
banyak ditanam di negara kita. Selain dimakan segar, buah pisang dimakan
apabila direbus, dijadikan pengat, menjadi bahan membuat kek, digoreng dan
dijadikan kerepek. Buah pisang juga dibuat lepat, disalai dan sebagainya.
Kerepek
pisang disediakan dengan menggunakan pisang yang masih muda atau belum matang
sepenuhnya. Antara jenis pisang yang sesuai dijadikan kerepek adalah pisang
tanduk, pisang awak, pisang nipah, pisang lang, pisang nangka dan pisang abu.
Kerepek
pisang tidak sukar untuk disediakan. Apa yang penting perlu rajin dan ada
sedikit pengetahuan mengenainya. Sekarang tidak sukar untuk belajar membuat
kerepek pisang kerana banyak terdapat di media maya.
Membuat
sendiri kerepek pisang bukan hendak jimat semata-mata, tetapi lebih kepada
untuk merasa air tangan sendiri. Lebih-lebih lagi jika ada bekalan buah pisang
sendiri.
Cara
membuat kerepek pisang.
-
Perkara pertama yang anda perlu beri perhatian adalah pemilihan pisang.
-
Pisang yang dipilih adalah ketika masih muda atau sudah matang tetapi belum
masak.
-
Pisang dipotong pada bahagian pangkal dan hujung.
-
Hiris kulit pisang secara memanjang sehingga pisau mencecah isi pisang.
-
Segat pisang yang telah dikupas. Anda boleh sagat pisang yang telah dihiris
dengan cara tegak, memanjang atau serong.
-
Pisang yang disagat perlu diletakkan dalam satu bekas dipenuhi dengan air
supaya ia tidak melekat antara satu sama lain. Boleh juga sagat terus ke dalam kuali.
-
Bancuhkan garam dan serbuk kunyit dengan ¾ cawan air. Ini akan memasinkan
kerepek.
-
Panaskan minyak masak sehingga ia agak panas. Peringatan, jangan tunggu
sehingga ia berasap.
-
Masukkan pisang ke dalam kuali. Anda perlu memisahkan pisang-pisang supaya ia
tidak melekat dengan menggunakan sudip.
-
Dalam masa 5-7 minit, perlu kacau sekali sekala.
-
Selepas itu, pisang akan mula mengeras.
-
Tabur 2 sudu garam ke dalam kuali.
-
Kacau-kacaukan supaya air garam rata.
-
Kemudian, akan mula mendengar bunyi berdesir.
-
Teruskan menggoreng dalam 2-3 minit sehingga bunyi tersebut berhenti dan
benar-benar garing.
-
Angkat dan toskan.
No comments:
Post a Comment