Pokok
kesumba keling atau juga dikenali kunyit jawa berasal dari bunua Amerika
Selatan. Pokok kesumba keling ditanam untuk mendapatkan biji-biji yang
merupakan sumber utama dalam masakan tradisional Amerika Selatan, Mexico dan
Caribbean.
Manakala untuk keperluan industri pula ia ditanam untuk mendapatkan ‘annatto’
sebagai agen pewarna kuning atau jingga pada banyak produk makanan seperti
tenusu, marjerin dan daging serta sebagai suatu rempah khusus.
Pokok
ini sesuai di tempat yang mendapat cahaya matahari penuh. Ketinggiannya antara 2-8
meter. Dedaunnya tunggal, bertangkai panjang, dan besar berwarna hijau
berbintik merah.
Helaian daunnya berbentuk bulat telur, hujungnya runcing
dengan pangkal yang rata sehinggakan ia kadangkala berbentuk seakan jantung.
Tepi daunnya rata, dengan urat daun yang menyirip, ukuran daunnya antara 8-20
sentimeter panjang.
Ia
berbunga sejambak berwarna merah muda atau putih dengan diameter setiap putik
antara 4 higga 6 sm. Buahnya seperti rambutan dengan bulu-bulu yang
tertutup rambut sikat di mana ia berwarna hijau sewaktu masih muda, dan merah
tua apabila sudah masak. Buahnya pipih, panjang 2–4 cm, dan berisi banyak
biji kecil berwarna merah tua.
Seluruh
bahagian kesumba keling dapat dimanfaatkan untuk mengubati berbagai penyakit
seperti demam, cirit-cirit, kurang nafsu makan, masuk angin, , pendarahan, perut
kembung dan meneuteralkan racun dalam badan.
No comments:
Post a Comment