Thursday, 7 July 2022

POKOK KESUMBA KELING

 
Pokok kesumba keling atau juga dikenali kunyit jawa berasal dari bunua Amerika Selatan. Pokok kesumba keling ditanam untuk mendapatkan biji-biji yang merupakan sumber utama dalam masakan tradisional Amerika Selatan, Mexico dan Caribbean. 

Manakala untuk keperluan industri pula ia ditanam untuk mendapatkan ‘annatto’ sebagai agen pewarna kuning atau jingga pada banyak produk makanan seperti tenusu, marjerin dan daging serta sebagai suatu rempah khusus.

Pokok ini sesuai di tempat yang mendapat cahaya matahari penuh. Ketinggiannya antara 2-8 meter. Dedaunnya tunggal, bertangkai panjang, dan besar berwarna hijau berbintik merah. 

Helaian daunnya berbentuk bulat telur, hujungnya runcing dengan pangkal yang rata sehinggakan ia kadangkala berbentuk seakan jantung. Tepi daunnya rata, dengan urat daun yang menyirip, ukuran daunnya antara 8-20 sentimeter panjang.

Ia berbunga sejambak berwarna merah muda atau putih dengan diameter setiap putik antara 4 higga 6 sm. Buahnya seperti rambutan dengan bulu-bulu yang tertutup rambut sikat di mana ia berwarna hijau sewaktu masih muda, dan merah tua apabila sudah masak. Buahnya pipih, panjang 2–4 cm, dan berisi banyak biji kecil berwarna merah tua.

Seluruh bahagian kesumba keling dapat dimanfaatkan untuk mengubati berbagai penyakit seperti demam, cirit-cirit, kurang nafsu makan, masuk angin, , pendarahan, perut kembung dan meneuteralkan racun dalam badan.


No comments:

Post a Comment