Tapak
letak kawah ketika memasak mesti besar dan kuat. Lebih-lebih lagi jika hendak
memasak sura kerana proses mengacau mengambil masa lama dan cara mengacau yang
agak ‘kuat’ apabila hampir masak. Memasak menggunakan kawah juga digunakan
semasa kenduri kendara.
Pada
masa dulu, tempat letak kawah perlu dibuat di atas tanah. Lubang digali yang
dikenali 'romo' atau 'rokmo', manaka di setengah tempat dipanggil 'tunggey'
yang mana dibuat lubang untuk memasukkan kayu api sebagai bahan bakarnya.
Ada juga dibuat dua lubang yang dijadikan sebagai ruang untuk udara masuk untuk
memarakkan nyalaan api. Lubang biasanya digali sedalam kira-kira dua kaki.
Sekarang
tapak kawah kebanyakannya dibuat daripada besi yang kuat dan kukuh yang dapat
menampung kawah yang besar dan penuh dengan sura. Ia boleh dipindah dengan
mudah dan tahan lama.
Tambahan pula kebanyakan tempat mengacau sura atau kenduri kendara dibuat di kawasan
keras seperti atas simen, tar dan padang yang mana tidak sesuai untuk digali.
Satu
lagi sebab ialah, bahan api untuk memasak tidak lagi menggunakan kayu api,
sebaliknya lebih mudah menggunakan gas memasak. Mudah mengawal kadar
nyalaan api dan berterusan berbanding menggunakan kayu api.
No comments:
Post a Comment