Kerang sedap direbus dan kemudian dimakan dengan cicah. Namun, boleh juga dimasak "kam heong"
Resipi Kerang Masak Kam Heong
Bahan:
- 500 gram kerang (rebus sekejap, kopek
sebelah)
- 5 ulas bawang putih (tumbuk)
- 5 ulas bawang merah (tumbuk)
- 2 tangkai daun kari
- 8 biji cili padi (ketuk sedikit)
- 2 sudu besar udang kering (rendam sekejap
dan tumbuk)
- Minyak masak (untuk menumis)
- Bahan kuah (bancuh semua bahan)
+ 2 sudu besar serbuk kari
+ 2 sudu besar sos tiram
+ 1 sudu besar kicap pekat
+ 1 sudu besar kicap cair
+ Garam, air
Cara masak:
- Panaskan minyak, tumis daun kari, cili
padi, bawang merah dan bawang putih sampai naik bau.
- Kemudian masukkan udang kering yang
ditumbuk halus. Kacau sebati.
- Masukkan bahan kuah (rempah kari, sos
tiram dan kicap).
- Kacau rata.
- Masukkan kerang,
masukkan air (jangan banyak sangat air)
- Perasakan dengan garam dan gula.
- Siap.
Sumber gambar dan resipi dari media sosial
No comments:
Post a Comment