Pada masa dahulu, kerja-kerja untuk
memenuhi keperluan hidup perlu dilakukan menggunakan kudrat manusia. Tiada
mesin atau alat moden digunakan. Ini termasuklah kerja-kerja berkaitan
penghasilan nasi bermula dari penyediaan tapak semaian di sawah, menuai,
menumbuk sehinggalah memasak.
Padi yang dituai perlu melalui proses
menumbuk sebelum ia menjadi beras sebelum boleh ditanak menjadi nasi.
Proses menumbuk menggunakan lesung menumbuk
padi untuk mengasingkan kulit padi agar menjadi beras. Biji padi diseliputi
kulit. Untuk mengasingkan kulit, pada masa dahulu padi perlu ditumbuk dengan
lesung padi.
Lesung menumbuk padi diperbuat daripada
kayu yang tahan lama. Pada bahagian tengah dibuat lubang lesung atau ibu
lesung. Ukuran dan kedalaman ibu lesung berbeza-beza mengikut besar kayu.
Ibu lesung menjadi tempat untuk diletakkan
padi. Untuk menumbuk padi memerlukan alu. Alu juga diperbuat daripada kayu. Alu
kayu digunakan untuk menumbuk beras yang terdapat di dalam ibu lesung. Kulit
padi akan tertanggal dan isinya menjadi beras.
Kerja menumbuk padi biasanya dilakukan oleh
wanita. Kerja itu dilakukan secara berkumpulan. Biasanya satu lesung menumbuk
padi akan menerima tumbukan dari dua atau tiga alu secara bergilir-gilir yang
dilakukan oleh dua atau tiga wanita.
Untuk mengelak ketiga-tiga alu ditumbuk
serentak, ada irama atau giliran yang dibuat. Memang gerak menumbuk mereka amat
menarik dan mengelak dari perasaan bosan.
Kulit padi dipanggil sekam atau dedak.
Untuk mengasingkan sekam dengan beras, ia perlu ditampi menggunakan nyiru atau
badang.
Beras yang terhasil dari proses menumbuk
biasanya tidak sepenuhnya dalam keadaan beras yang kita lihat hari ini. Beras
yang ditumbuk ada yang hancur atau patah.
Beras yang hancur dipanggil melukut.
Melukut akan diasingkan dari beras yang elok melalui proses tampi. Melukut
biasanya dijadikan bubur beras atau dijadikan makanan ayam atau
itik.
Gambar - sumber internet
No comments:
Post a Comment