Kuih ‘selak pintu’ atau papudak, sejenis kuih tradisional masyarakat
Banjar. Dalam bahasa Banjar kuih ini dipanggil ‘sunduk lawang’ atau dalam
bahasa Melayu selak atau palang pintu berikutan bentuknya yang memanjang
seperti kayu selak pintu rumah zaman dulu kala.
Kuih papudak antara juadah kuih manis
yang jarang dijual berikutan pembuatannya yang rumit. Bahan kuih papudak itu
hanya menggunakan adunan tepung gandum, santan, gula, air daun pandan dan
sedikit garam. Mudah sahaja untuk membuatnya.
Yang rumitnya proses membuat kelongsong daun pisang daripada menggulung, mengisi dan merebus yang memerlukan ketelitian. Saiz biasa kuih selak pintu kira-kira 15 sentimeter. Kelongsong daun pisang itu mesti boleh menampung adunan cair yang dituangkan ke dalamnya. Itu yang rumitnya.
Yang rumitnya proses membuat kelongsong daun pisang daripada menggulung, mengisi dan merebus yang memerlukan ketelitian. Saiz biasa kuih selak pintu kira-kira 15 sentimeter. Kelongsong daun pisang itu mesti boleh menampung adunan cair yang dituangkan ke dalamnya. Itu yang rumitnya.
Kuih papudak yang enak perlu lembut
apabila siap direbus dan sedikit bergoyang ketika dibuka untuk dimakan. Hanya
daun pisang nipah dan kapas sesuai dibuat kelongsong kuih papudak berikutan
daun pisang yang lain membuatkan adunan kuih itu menjadi pahit apabila direbus.
Daun pisang juga perlu direbus atau dilayur
sebentar sebelum dapat diisi ke dalam kelongsong kerana jika tidak daun pisang
pecah ketika digulung.
No comments:
Post a Comment