Monday, 27 November 2017

KOLAM AIR PANAS FAKTA MENARIK PERLU DIKETAHUI


Kolam air panas menjadi tumpuan orang ramai untuk merasai kehangatan air panas yang keluar dari rekahan batu batan jauh dari perut bumi.  

Fenomena ini berlaku disebabkan oleh aktiviti gunung berapi yang kurang aktif jauh di dalam perut bumi.

Di dalam perut bumi kandungannya adalah cecair panas atau wap.  Wap panas akan melalui rekahan gunung berapi untuk ke permukaan bumi.  Sepanjang pergerakan naik itu wap panas akan kehilangan sebahagian habanya. 

Wap panas itu mengembang apabila sampai berhampiran permukaan bumi dan kemudian bertukar menjadi cecair dan seterusnya membentuk mata air yang panas.  

Air yang keluar itu seperti air sedang gelegak melimpah keluar dari tempat memanas. Air panas yang keluar sedikit berbau belerang atau sulfur. 

Air panas semula jadi yang keluar dari perut bumi baik untuk kesihatan.   Ia mengandungi banyak galian terutama sulfur yang berupaya mengatasi masalah kulit.  

Dalam masyarakat kita telah lama mengamalkan menggunakan air panas semula jadi untuk mengubat penyakit kulit seperti kudis dan gatal.

Manakala kajian pakar perubatan di Jepun telah mendapati air panas semula jadi juga amat baik untuk merawat penyakit dalaman seperti lenguh-lenguh badan, sakit jantung, darah tinggi, lumpuh, kencing manis dan barah.  Ia baik untuk membaiki perjalanan darah.

Pihak berkuasa tempatan biasanya mengambil kesempatan untuk memajukan kawasan air panas untuk tujuan pelancongan.

No comments:

Post a Comment